(om te melden dat ons programma online staat! Er is veel, en vanalles!) Wat als je iets gaat missen?? Mijn partner zei net bij het middageten dat hij zich overweldigd voelt. Niet door slecht nieuws, maar door de vele initiatieven, webinars, trainingen, bijeenkomsten - en ook nog eens eigen ideeën! - die allemaal bijdragen tot een betere wereld. Nu ik meer tijd doorbreng op LinkedIn en op Facebook om Buurland als LeerFestival bekend te maken, valt het me op HOEVEEL mensen met echt goede en vernieuwende dingen bezig zijn! Ontzettend veel! Veel organisaties, veel initiatieven, veel individuen waar ik nog nooit van gehoord had. Echt wel anders dan in mijn jong-volwassen leven, toen je bij wijze van spreken dit soort initiatieven op één hand kon tellen. In mijn eigen leven voelde ik enige jaren geleden al dat ik moest leren keuzes maken vanuit een andere grond dan: "dat lijkt interessant". Er was gewoon té veel interessants!
Gaandeweg leerde ik vertrouwen op mijn intuïtie, mijn subtiel aanvoelen. Mijn hoofd kon wel denken dat ik ergens wilde (bij) zijn, maar vaak gaf mijn dieper, lijfelijk aanvoelen een andere boodschap. Ondertussen heb ik geen last meer van FOMO… Ik weet diep van binnen: ik hoef daar nu niet bij te zijn. Anderen zullen dat doen. Dat is een manier om met complexiteit om te gaan; een innerlijke spier die we te oefenen hebben. En daar krijg je in Buurland alle kansen toe!! Kijk even naar het programma - en maak je nog geen zorgen over wat je precies wil volgen of mogelijks wil aanbieden in de vrije ruimtes - en laat het gewoon wat insijpelen in je geest, en in je wezen. En probeer te vertrouwen dat anderen 'hun ding' zullen doen en dat toch verschillende leerervaringen kunnen samenkomen, dat nieuwe puzzelstukjes kunnen samenkomen en mogelijks nieuwe ideeën kunnen geboren worden. Daar zullen wij als Vuurgroep echt op inzetten!
0 Opmerkingen
Zo’n programma maken met post-its op een groot vel papier… dat gaat nog. Maar als bijna-70-jarige is het niet evident voor mij om zo’n programma ook nog op een website te toveren. Het lijkt al vlug: dat kan ik niet, nooit gedaan. Maar ik heb de tijd - pensioen/basisinkomen - en ben toch niet vies van nieuwe dingen uitproberen? Toch effe een knoop in mijn maag: kan ik het niet overdragen aan iemand anders? Maar ik heb mijn beproefde recept: rustig gaan zitten, doorademen, en dan de eerste stap laten verschijnen in mezelf. Ja, eerst dat programma op Canva afwerken zegt mijn intuïtie. Geen idee hoe ik dat dan naar de website ga overbrengen later. Gewoon het beeld kopiëren en in de website plakken: niet leesbaar want te groot… toch bij mijn aanvoelen blijven en die Canva afwerken. Die begint er goed uit te zien! (klik hier om het te kunnen lezen) Nieuwe uitdagingen Worden we niet allemaal uitgedaagd in deze tijden om met een open vizier nieuwe competenties te verwerven? Zoals enkele leden van de vzw Kwartiermakerij zich uitgenodigd (bijna genoodzaakt?) voelden om een coöperatie op te richten om een groot deel van de leegstaande citadel om te vormen tot een bruisend stadsdeel. Met een héle hoop uitdagingen om creatieve oplossingen voor te bedenken: met recyclage materiaal werken, met uitreiken naar het netwerk, met een gezonde brok creativiteit en veel volharding. Zoals ook de vrijwilligers in voedselbos Zwaluweveld, hier in Zichem. Hoe groei je plots van een groepje vrijwilligers die samen graag in de tuin en in de natuur bezig zijn, tot een groep die ook grotere taken moet oppikken: geld verzamelen om het terrein aan te kopen, een crowdfunding in het leven roepen, op zoek naar een coöperatieve structuur, enz. Sofie Mortissen komt het allemaal vertellen op Buurland; naast verschillende andere pioniersverhalen. Handen uit de mouwen
En dan lezen we dit (bedankt Kim!), een beetje wijsheid en aanbevelingen vanuit een “High-Level event on Regenerative Development” in Europese context: “𝐖𝐨𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐟𝐫𝐨𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐜𝐞 is a fundamental starting point in RDD because working at the scale of 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥 𝐜𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬, 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬, 𝐚𝐧𝐝 𝐛𝐢𝐨𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐬 is where our individual and collective behavior can make the difference that is needed in terms of regenerative development.” Effe vertalen: "Plaatsgebonden werken is een fundamenteel uitgangspunt in Regenerative Development & Design omdat werken op de schaal van lokale gemeenschappen, steden en ecoregio's is waar ons individuele en collectieve gedrag het verschil kan maken dat nodig is in termen van regeneratieve ontwikkeling." Net wat een initiatief als Zwaluweveld doet; of de cv Citadel Diest, of Vliegwiel, of De Broeikas, of … zo vele andere initiatieven en organisaties die we naar Buurland willen uitnodigen om samen te leren én te genieten! En nog een citaat uit dat rapport: “Collectively, there will be a need for more gatherings like this one that 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐥𝐞𝐚𝐫𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐭𝐨𝐰𝐚𝐫𝐝𝐬 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚𝐥 rather than knowledge transfer from the past. People will need to step forward to nurture the seeds that have been planted, and work together to help them 𝐠𝐫𝐨𝐰 𝐢𝐧𝐭𝐨 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭𝐢𝐚𝐥 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧.” "Gezamenlijk zal er behoefte zijn aan meer bijeenkomsten zoals deze die gedeeld leren - in de richting van potentieel - centraal zetten, in plaats van kennisoverdracht uit het verleden. Mensen zullen naar voren moeten stappen om de zaadjes die geplant zijn te koesteren en samen te werken om ze te helpen groeien tot invloedrijke actie.” Ha! Dan zitten we met Buurland recht in de roos! Een héél andere bijeenkomst dan diegene waar dit rapport uit voort komt (stel ik mij zo voor). Maar goed en mooi gezegd! Kom je het meemaken? Mee-maken? - dàt soort bijeenkomst? Als je niet wil vervallen in een klassiek conferentie-concept, met alleen sprekers op een podium en vele mensen in het auditorium die enkel kunnen luisteren, dan krijg je een hele puzzel. Niet alleen heb je verschillende ruimtes nodig, zoals een stiltekamer, maar ook een filmzaal en kleinere en grotere ruimtes voor kleinere en grotere groepsmomenten en ook een gezellige bar en een ruimte waar alles samenkomt. En er is ook een podium, en buitenruimte, en je kan zelfs de vleermuizen in een apart deel van de citadel gaan bezoeken (uiteraard onder begeleiding) en wat vergeten we dan nog? Zoals je misschien kan ontcijferen, dit zijn de stromen die we aanbieden:
Elk van deze stromen / sporen krijgt een plekje in elk dagdeel, en wordt zeer verschillend ingevuld! Vast en zeker ontstaat er FOMO! Ken je dat nog niet? Fear Of Missing Out. In een complexe wereld, in een complex LeerFestival, is het inderdaad nodig dat je je subtiel aanvoelen aanscherpt: waar moet ik zijn op dit moment? Wat heb ik nu nodig? - dit is een oefening op zich die het de moeite waard maakt om af te zakken naar Diest! |
AuteurVlogs en blogs door Ria Baeck, initiatiefneemster van Buurland. Archieven
September 2024
Categorieën |