Een LeerFestival 'voor iedereen die de wereld beter wil maken’. Dat is inderdaad een groot, wijd net dat we willen uitgooien. Waarom willen we zelfs die moeite doen? Omdat wij echt geloven dat in het hart, in de kern, systemische verandering steunt op de relaties en verbindingen in het systeem, én in het gezamenlijk leren dat kan gebeuren in dit veld van relaties. Op dit moment zien we nog te veel ‘bubbels’ van goed bedoelde initiatieven, maar weinigen denken eraan om echt over hun muurtjes te kijken en uit te reiken naar misschien onbekende partners, die ook op hun manier, en onder hun thema, moeite noch inzet sparen om hun stukje van de wereld ook beter te maken. Laten we samenwerken als goede buren en meer wel-zijn en wel-bevinden creëren! Met mekaar, voor mekaar, en ook voor vele anderen rondom ons. Onze capaciteit om anderen te beïnvloeden – onze macht! – komt uit onze verbondenheid, onze heelheid en onze creativiteit; en dus niet uit dominantie of overtuiging. Dit is volgens mij aan politiek doen, maar met een kleine ‘p’. Dus niet ‘een vechten tegen’, maar een ‘aantrekkelijk maken’. Als we een beetje onderscheidingsvermogen loslaten op verbondenheid en heelheid kunnen we 3 verschillende weefsels onderscheiden - die uiteraard allemaal door mekaar lopen! - en waar we aandacht aan kunnen besteden. Het web van relaties: WIE? Buurland wil dit weefsel versterken, en een allereerste voorwaarde is uiteraard elkaar tegenkomen! Samen wat keuvelen, maar ook mekaar diepgaand bevragen. We willen de kwaliteit van relaties verhogen door uitnodigende vragen te stellen, en door voortdurend tot dialoog aan te sporen. Het weefsel van cultuurelementen: HOE? Een nieuwe cultuur wordt maar stap-voor-stap vormgegeven, door het telkens opnieuw te beleven, en gaandeweg elementen er van ‘thuis’ in te weven. Zo is het bijv. ook gegaan met de nieuwe norm rond roken. Vandaar de verschillende sporen in het programma, waar ook rust, reflectie, creatie, ontspanning hun plek vinden. Het verhalenweefsel: WAT? Ook het zogenaamde nieuwe narratief - is het woord 'verhaal' niet mooi genoeg? - wordt maar stap-voor-stap opgebouwd. Ieder van ons heeft een deeltje van dit grotere, nieuwe verhaal en enkel samen kunnen we de grotere puzzle zien ontstaan. Omdat we vinden dat er nog heel wat meer capaciteit nodig is in deze drie weefsels bieden we ook vier trainingen aan die jou meer op weg zetten hierin! Echt de moeite waard. Voor jezelf, de anderen, de wereld.
0 Opmerkingen
Een deel van de oorspronkelijke motivatie voor Buurland kwam uit talrijke ervaringen in/met collectieve intelligentie en collectieve wijsheid - oftewel Art of Hosting Conversations that Matter (AoH) - en te merken hoe weinig nog dit soort participatief werken wordt verstaan en/of toegepast.
Eén cruciaal element in deze “kunst van gesprekken hosten die er toe doen” is de echte, wervende vraag te vinden die aan de basis ligt van een probleem en waar we naartoe willen. Deze vraag wordt dan het centrale punt voor de gesprekken of de dialoog die dan volgt. Dus vroeg Rik V. (een oud-gediende in het Vlaamse AoH landschap) mij: “Wat is de leidende vraag van Buurland?” Trouwens, Rik vertelt ook zijn ‘rakeling’ in het Buurland-spoor Pioniersverhalen. Hmmmm… En Dorien, die ik niet meer had gezien na een AoH-training vele jaren geleden, snapte redelijk goed wat ik in lijf en leden aanvoel, maar niet altijd kort en bondig kan verwoorden. Haar vraag was: Wat zijn de principes van de Buurland cultuur? Hmmmm…. Mijn huidige versie voor deze leidende vraag is: Kunnen we samen een nieuwe (regeneratieve) cultuur weven, die iedereen én de plek(ken) laat floreren? Uiteraard hebben we wel al ideeën hier rond; en we pakken het participatief aan (uiteraard)! Je bent meer dan welkom in één (of twee?) van onze ééndag-trainingen, die elk een aspect van deze nieuwe cultuur belichamen: 1. We hebben alle tijd te verliezen: Wat we leren van kunst en creëren in tijden van verandering – met Ineke Hulselmans en Stien Michiels 2. Vanuit stilte in beweging komen – met Natalie Deviaene en An Dours 3. Luisterende Oren en Verhalen sprokkelen - met Marianne Schapmans en een gildelid van de Verhalenwevers 4. De Kunst van Participatief Leiderschap: gesprekken leren hosten die ertoe doen – met An Van Damme en Valérie Carrette Very soft skills. Zachte, maar diepgaande vaardigheden. Erg vernieuwend tov ‘gewoon’ vergaderen of samenkomen. Essentieel en noodzakelijk om balans te brengen. Schrijf je in en pas het geleerde meteen toe tijdens Buurland (als je dat zelf wenst). En/Of… Deel met anderen en nodig ze uit. (deelname aan het Buurland LeerFestival is helemaal niet verplicht) Lees meer hier! |
AuteurVlogs en blogs door Ria Baeck, initiatiefneemster van Buurland. Archieven
September 2024
Categorieën |